Poveži se s nama

Vijesti

20 godina općine Kravarsko

Objavljeno

„U povodu 20-te godišnjice od formiranja općine mogu zaključiti kako smo postigli gotovo sve što smo očekivali“ – rekao je u razgovoru za City radio, načelnik Vlado Kolarec. Jučerašnjom proslavom u centru Kravarskog svečano je obilježena ova obljetnica.

Inače, inicijativa za osnivanjem jedinice lokalne samouoprave u Kravarskom, kaže Kolarec, bila je vezana uz upitnu egzistenciju škole. Naime, tada je mjesna škola bila pred zatvaranjem i djeca su trebala na nastavu putovati u susjednu općinu Pokupsko. Osnivanjem jedinice lokalne samouprave, škola je otvorena 2000. Godine, a školska dvorana 5 godina kasnije.

Uvjeti života nalik onima u Velikoj Gorici

Jedan projekt vukao je drugi, te danas gotovo svi stanovnici Kravarskog imaju mogućnost priključenja na gradski vodovod. No, tu je i niz manjih projekata kao što je uređenje mrtvačnice, autobusnih stajališta ali i veliki zahvat u prometnoj infrastrukturi. Prošle godine završena je dionica državne ceste D31 od Male Bune do Podvornice, te 48 kilometara obnovljenih ili novoizgrađenih cesta na području općine, čime su, kaže načelnik Kolarec, stvoreni uvjeti života nalik onima u Velikoj Gorici ili Zagrebačkoj županiji. Za sve navedeno, potrebno je namaknuti značajna financijska sredstva koja najvećim dijelom dolaze iz fondova državnih institucija, te u zadnje vrijeme iz EU fondova. Najnoviji je projekt za izgradnju zavičajnog muzeja u Kravarskom, koje će biti na mjestu stare škole.

Rješenje za klizišta iz Europskog fonda solidarnosti

No, Kravarsko se zbog svog geografskog položaja, u protekle dvije godine, uslijed jakih kiša bori s problemom klizišta. Stradale su prometnice te mjesno groblje koje iziskuje opsežne radove. Od prvobitnih 38 grobova, brojka grobova koje treba sanirati narasla je na 220. Oni su doslovce odklizali i preko nekoliko metara. Rješenje je drenaža i drenažni kanali, te vraćanje grobova, za što je izgradnju općina dobila sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, i to 180 tisuća za groblja te 90 tisuća eura za sanaciju prometnica. Geodetskom snimkom obilježena su točna mjesta grobova, no Kolarec napominje kako će se posmrtni ostaci pokojnika za koje nije moguće utvrditi točno grobno mjesto, premjestiti u novu zajedničku grobnicu.

20 godina nakon – cjelodnevna proslava u centru Kravarskog

Obilježavanju Dana općine Kravarsko prisustvovao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji smatra da je ovo primjer malih općina koje uz pomoć Županije i drugih institucija rade značajne korake za bolji život svojih građana. „Ovdje vidim potencijal i u vikend turizmu radi povećanja broja dolazaka iz Zagreba ali i u vjerskom turizmu te vinskim cestama za što Županija iz proračuna izdvaja značajna sredstva.“ – rekao je župan Kožić.

Značajan doprinos u stvaranju općine i jedna od značajnih udruga na ovom području su i vatrogasci koji su svečanost upotpunili smotrom članova i opreme DVD-a Kravarsko, a sunčano vrijeme bila je i prilika za malonogometni turnir mjesnih odbora.

galerija fotografije:

[Best_Wordpress_Gallery id=”42″ gal_title=”Kravarsko 2015 – Dan općine”]

Vijesti

Prijavom u Hrvatski registar darivatelja matičnih stanica možete spasiti nečiji život

Sara: “Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije”

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih naši sugrađani danas su se mogli upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Potrebno je bilo samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju. Prije skoro dvije godine u želji da pomognu svom mladom sugrađaninu u Registar se upisalo čak 540 Velikogoričanki i Velikogoričana. Danas situacija nije bili niti blizu, akciji se pridružio znatno manji broj ljudi.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Brojka nije bitna, zato što se među tih šest ljudi možda nalazi netko tko može u ovom trenutku pomoći nekome tko boluje. Zadnji put je Velika Gorica pokazala veliko srce i svoju snagu. Od 2006. godine do danas u Registar je upisano gotovo 63 tisuće hrvatskih građana. Na početku smo imali tek 150 ljudi, uglavnom članova obitelji koji su htjeli provjeriti jesu li podudarni svojim članovima obitelji. Do sada je 111 naših članova doniralo svoju koštanu srž ili periferne matične stanice. U Hrvatskoj je donirano njih 76, a ostatak je otišao u inozemstvo. Hrvatski registar je i član Svjetskog registra koji broji više od 35 milijuna darivatelja matičnih stanica – rekla nam je Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

Među našim sugrađanima koji su danas pokazali veliku humanost našle su se Emily i Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Treba biti human i pomoći ljudima u potrebi. Kako smo se i mi iz Goričkog kluba mladih uključili u ovu akciju, odlučila sam iskoristiti priliku i upisati se u Registar – objasnila je Emily.

– Volim pomagati i sudjelovati u humanitarnim akcijama. Od malena gledam koncerte koje organizira Zaklada Ana Rukavina i jedva sam dočekala da se uključim u ovu priču. Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije. Svi puno pričaju, a rijetki su uključuju – dodala je Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Nastavi čitati

Vijesti

Upišite se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

To mogu napraviti svi zdravi građani od 18 do 40 godina

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih od 10 do 12 sati možete se upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. To mogu učiniti svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Potrebno je samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju.

– Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Akcija u Velikoj Gorici održat će se u suradnji Zaklade Ana Rukavina i Goričkih kluba mladih kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem – poručili su organizatori akcije.

Nastavi čitati

Vijesti

Policija će sutra pojačano nadzirati autobuse i kamione

Akcija će se provoditi na području cijele Policijske uprave zagrebačke

Objavljeno

on

Na području Policijske uprave zagrebačke sutra od 7 do 15 sati provodit će se akcija nadzora teretnih vozila i autobusa.

– Tijekom provođenja akcije nadzirati će se tehnička ispravnost vozila, valjanost preventivnog tehničkog pregleda, brzina, vrijeme vožnje, prekidi vožnje i razdoblje odmora vozača koji obavljaju cestovni prijevoz tereta i putnika te ostale prekršaje. Posebnu pozornost posvetit će se nadzoru autobusa, a naročito onih koji su označeni za prijevoz djece – poručili su iz PUZ-a.

I u nastavku tjedna policija će nastaviti provoditi redoviti nadzor teretnih vozila i autobusa.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno