Poveži se s nama

Vijesti

20 godina općine Kravarsko

Objavljeno

„U povodu 20-te godišnjice od formiranja općine mogu zaključiti kako smo postigli gotovo sve što smo očekivali“ – rekao je u razgovoru za City radio, načelnik Vlado Kolarec. Jučerašnjom proslavom u centru Kravarskog svečano je obilježena ova obljetnica.

Inače, inicijativa za osnivanjem jedinice lokalne samouoprave u Kravarskom, kaže Kolarec, bila je vezana uz upitnu egzistenciju škole. Naime, tada je mjesna škola bila pred zatvaranjem i djeca su trebala na nastavu putovati u susjednu općinu Pokupsko. Osnivanjem jedinice lokalne samouprave, škola je otvorena 2000. Godine, a školska dvorana 5 godina kasnije.

Uvjeti života nalik onima u Velikoj Gorici

Jedan projekt vukao je drugi, te danas gotovo svi stanovnici Kravarskog imaju mogućnost priključenja na gradski vodovod. No, tu je i niz manjih projekata kao što je uređenje mrtvačnice, autobusnih stajališta ali i veliki zahvat u prometnoj infrastrukturi. Prošle godine završena je dionica državne ceste D31 od Male Bune do Podvornice, te 48 kilometara obnovljenih ili novoizgrađenih cesta na području općine, čime su, kaže načelnik Kolarec, stvoreni uvjeti života nalik onima u Velikoj Gorici ili Zagrebačkoj županiji. Za sve navedeno, potrebno je namaknuti značajna financijska sredstva koja najvećim dijelom dolaze iz fondova državnih institucija, te u zadnje vrijeme iz EU fondova. Najnoviji je projekt za izgradnju zavičajnog muzeja u Kravarskom, koje će biti na mjestu stare škole.

Rješenje za klizišta iz Europskog fonda solidarnosti

No, Kravarsko se zbog svog geografskog položaja, u protekle dvije godine, uslijed jakih kiša bori s problemom klizišta. Stradale su prometnice te mjesno groblje koje iziskuje opsežne radove. Od prvobitnih 38 grobova, brojka grobova koje treba sanirati narasla je na 220. Oni su doslovce odklizali i preko nekoliko metara. Rješenje je drenaža i drenažni kanali, te vraćanje grobova, za što je izgradnju općina dobila sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, i to 180 tisuća za groblja te 90 tisuća eura za sanaciju prometnica. Geodetskom snimkom obilježena su točna mjesta grobova, no Kolarec napominje kako će se posmrtni ostaci pokojnika za koje nije moguće utvrditi točno grobno mjesto, premjestiti u novu zajedničku grobnicu.

20 godina nakon – cjelodnevna proslava u centru Kravarskog

Obilježavanju Dana općine Kravarsko prisustvovao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji smatra da je ovo primjer malih općina koje uz pomoć Županije i drugih institucija rade značajne korake za bolji život svojih građana. „Ovdje vidim potencijal i u vikend turizmu radi povećanja broja dolazaka iz Zagreba ali i u vjerskom turizmu te vinskim cestama za što Županija iz proračuna izdvaja značajna sredstva.“ – rekao je župan Kožić.

Značajan doprinos u stvaranju općine i jedna od značajnih udruga na ovom području su i vatrogasci koji su svečanost upotpunili smotrom članova i opreme DVD-a Kravarsko, a sunčano vrijeme bila je i prilika za malonogometni turnir mjesnih odbora.

galerija fotografije:

[Best_Wordpress_Gallery id=”42″ gal_title=”Kravarsko 2015 – Dan općine”]

Vijesti

VG Komunalac radi na groblju Kušanec nova grobna mjesta

Objavljeno

on

Djelatnici VG Komunalca rade na izgradnji novih grobnih mjesta na groblju Kušanec. Po dovršetku radova ovdje će biti 163 nova grobna mjesta. Također, usporedno s grobnim mjestima, uređuje se i ostatak groblja. Zaposlenici VG Komunalca rade pripremne poslove vezane uz izgradnju pristupne ceste i parkirališta.

Foto: VG Komunalac

Nastavi čitati

Vijesti

Roditelji u općini Orle od sada rođenje djeteta mogu prijaviti internetom te istim putem zatražiti i pomoć za novorođenče

Roditelji mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za rođenje djeteta prilikom prijave rođenja djeteta u nadležnom Matičnom uredu ili prijavom u sustav e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče

Objavljeno

on

Općina Orle i Ministarstvo pravosuđa i uprave potpisali su sporazum kojim je Općina Orle uključena u sustav e-Novorođenče. Kroz uslugu e-Novorođenče, roditelji prijavljuju rođenje djeteta putem interneta, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svoje općine ili županije.

– Prilikom prijave rođenja djeteta kod matičara, matičar će upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći povodom rođenja djeteta te da roditelji mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje tog prava. Ukoliko roditelji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje naknade, nakon podnošenja zahtjeva matični ured će putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti zahtjev Općini Orle na rješavanje. Ostvarivanje prava na novčanu naknadu za novorođenče omogućeno je i prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče – kažu iz Općine Orle.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija objavila detalje prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno dvoje ljudi

Vozač (31) Audija oduzeo je prednost vozačici (25) Forda

Objavljeno

on

Policija je objavila rezultate očevida prometne nesreće u kojoj je u ponedjeljak teško ozlijeđen 31-godišnjak, dok je 25-godišnjakinja zadobila lakše ozljede.

Muškarac je, kažu iz policije, vozio Audi sisačkih registarskih oznaka Rakarskom ulicom, a kretao se u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja s Avenijom pape Ivana Pavla II ušao je u raskrižje te skretao ulijevo a da prethodno nije propustio vozilo marke Ford zagrebačkih registarskih oznaka koje je vozila 25-godišnjakinjač. Vozač (31) je bio dužan propustiti vozilo koje mu je dolazilo ususret, a kako to nije učinio naletio je na vozilo koje je zadržavalo smjer kretanja koje je vozila 25-godišnjakinja.

U prometnoj nesreći 31-godišnji vozač je teško ozlijeđen, a liječnička pomoć pružena mu je u KBC Sestre milosrdnice, dok je 25-godišnjoj vozačici liječnička pomoć pružena u Klinici za traumatologiju, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno