Poveži se s nama

Najave

17. ‘Dani jagoda’ u Velikoj Gorici

Jagode će se prodavati ispred Tržnog centra na Trgu kralja Petra Krešimira IV u petak, 7. lipnja s početkom u 9,30 sati

Objavljeno

Ljeto je na velika vrata stiglo u Veliku Goricu, a s njime i sezona jagoda – većini omiljenog voća. Ovog petka, u Gorici se već tradicionalno 17. godinu zaredom održavaju ‘Dani jagoda’, stoga će se ovom prigodom ispred Tržnog centra od 9,30 sati mjerica jagoda moći kupiti već za 13 kuna!

Još 2002. članovi Udruge „Jagoda“ pokrenuli su manifestaciju Dani jagoda u sklopu koje svojim sugrađanima nude jagode uzgojene na goričkom području. Devet članova Udruge uzgaja 450 tisuća sadnica jagode. Grad Velika Gorica osigurao je niz mjera kako bi potpomogao jagodičarstvo na svom području. Gorički jagodari tako na raspolaganju imaju programe sufinanciranja nabavke sadnica i sustava za navodnjavanje, podizanje plastenika i protugradnih mreža te mnoge druge.

 

 

Najave

VIDEO Doza splitskog humora u našem gradu: “SplickaScena” stiže u POU!

Na daskama dvorane velikogoričkog Pučkog otvorenog učilišta sljedeće subote, 25. siječnja, nastupit će četvorica splitskih stand up komičara, okupljenih u skupinu koja nosi naziv “SplickaScena”

Objavljeno

on

Najbolji splitski komičari po prvi put dolaze u Veliku Goricu! Do sada su punili klupske prostore po Splitu, dvorane po Dalmaciji i ostatku zemlje, oduševljavali publiku gdje god su nastupali, no stigao je trenutak da se i velikogoričanskoj publici pokažu u najboljem svjetlu.

Tim se riječima najavljuje gostovanje četvorice splitskih komičara na sceni velikogoričkog Pučkog otvorenog učilišta sljedeće subote, 25. siječnja, s početkom u 20 sati. Ljubitelji stand up komedije doći će na svoje, imat će priliku vidjeti što to mogu ponuditi nova lica u svijetu hrvatskog humora.

“Josip Škiljo, Ivica Lazaneo, Ante Travizi i Tomislav Primorac će vam otkriti novu dimenziju splitskog humora koji je življi i žešći nego što možda slutite i pokazati zašto je SplickaScena hit u gradu pod Marjanom”, stoji u najavi događaja za kojeg se možda i najlakše pripremiti sljedećim videom.

Nastavi čitati

Najave

Raspjevani Prosinac u Gorici: U petak Barabe, u subotu Bang Bang!

Nakon blagdanskog predaha, druženja na toplome, oko stola, bit će ugodno ovih dana prošetati do parka uz Muzej Turopolja, gdje se nude raznoliki sadržaji, za klince i za odrasle

Objavljeno

on

Prosinac u Gorici ide dalje, ulazi u svoje posljednje dane, a park između crkve NBDM-a i Muzeja Turopolja i dalje nudi brojne sadržaje za Velikogoričane. Raznolike, za velike i male… Tako će u poslijeblagdanski petak program uz klizalište početi u 16 sati, kad kreće Igraonica Djeda Božićnjaka, koja će potrajati sljedeća dva sata.

U istom kutku parka u 17 sati će početi i animacija za djecz “Božićno veselje”, a u prostoru Muzeja Turopolja u 18 sati počinje kreativna radionica “Božićna radionica prstima”. Time će i završiti današnji program za one najmlađe, dok će stariji na svoje doći od 21 sat, barem oni koji su ljubitelji glazbenog izričaja kojeg nudi bend Barabe.

– Najljepše je svirati u svom gradu, pred domaćom publikom, i to u božićno vrijeme, što znači da se jako veselimo nadolazećem koncertu kojeg ćemo održati 27. prosinca u Velikoj Gorici kraj Muzeja Turopolja od 21 sat – kažu dečki iz benda.

U subotu će program početi već u 10 sati, igraonicom “Vilenjački poligon”, od podne kreće čitanje priča za klince, poslijepodne će u Muzeju Turopolja, od 18 sati, biti program pod nazivom “Snježno slikanje na lica i zajedničko fotografiranje”. Subotnji program također će završiti koncertom, od 20 sati svirat će bend Bang Bang.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Gastro Turopolja postaje punoljetan! Fina klopa, druženje i doza humanosti

U svom 18. izdanju Gastro Turopolja donijet će natjecanje u pripremi kotlovine s čak 38 ekipa, ali i gomilu drugog sadržaja. Svoj će kutak imati i srednjoškolci, i humanitarne udruge, i vatrogasci… A ljudi će, kao i svake godine, pohrliti prema Muzeju Turopolja

Objavljeno

on

U parku pokraj Muzeja Turopolja u nedjelju će se već od osam, devet ujutro širiti mirisi ukusne hrane svih vrsta. Gastro Turopolja, manifestacija koja je godinama prerasla sve svoje početne okvire, došla je do 18. izdanja, a najave kažu kako će biti i bolja nego sve dosadašnje.

– Sve je spremno. Imamo jako velik broj prijavljenih udruga, uz brojne restorane, koji su nositelji ponude. Udruge jako vole Gastro, zapravo svi Goričani vole Gastro, jer to je dan kad se družimo. I dobro je da je tako – kazala je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, dodavši kako će i s neba stići pomoć.

– Definitivno je vrijeme važan čimbenik. Bilo je godina kad je padala lagana kišica dok se kuhalo, pa je granulo sunce kad je došlo vrijeme ručka… Uvijek nastojimo biti pozitivni, a sad je to i lakše biti, budući da prognoza kaže kako će nedjelja biti jedan lijep jesenski sunčani dan.

Još se pamte scene s lanjskog, 17. Gastro Turopolja… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procedura se zna. Posjetitelji kupuju bonove, kojima zatim odlaze na štand s ponudom po njihovu guštu i uživaju u odabranim specijalitetima. Ponuda će biti doista raznolika.

– Nemamo dosta kućica! Zainteresiranih je veći od naših mogućnosti, no zapravo svake godine shvaćamo da se ova manifestacija širi. Posebno nam je drago što je broj posjetitelja sve veći, ljudi su ovo već davno prepoznali kao dobru stvar, i zato Gastro stalno raste. Ove godine je, evo, postao i punoljetan – kaže Vladimir Birek, predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica.

Vodeći se iskustvom od prošlih godina, hrana relativno brzo “plane”, nije pametno zakasniti.

– Nadamo se da će ove godine malo sporije planuti, jer ogromne su to količine vrlo raznolike hrane. Imamo udruge koje će pripremati i čobanac, šarana, ribice, pa gostujuća društva s mora, naši tradicionalni gosti s Korčule i Lastova… Bit će puno dalmatinskih specijaliteta, kao i ribljih s kontinenta. Bit će i nemesnih stvari, budući da smo prošlih godina kroz istraživanje mišljenja sugrađana koji su posjetili Gastro shvatili da je i to potrebno. Bit će, također, i hrane koja je primjerenija djeci, sve kako bi ponuda bila atraktivnija i dostupnija svim gostima – ističe Milada Mesarić, a kolega iz organizacije Birek se nadovezuje:

– Mjesta će barem, vjerujem, biti za sve. Naše ‘pivske garniture’, stolovi za kojima se jede, dovoljne su da u istom trenutku sjedne i jede tri tisuće ljudi. Svake godine povećavamo broj tih garnitura, i opet ne bude dosta. To nije velik prostor, no jako je simpatičan. Ljudi već znaju o čemu je riječ, treba reći samo datum, a to je 13. listopada, u nedjelju, ručak počinje u 12.30 sati. Može se, naravno, doći i prije toga, kad će trajati takozvani izložbeni dio, kad gledaš gdje ćeš što jesti, a jesti idemo kad završi misa.

Kotlovina je uvijek najveća atrakcija, a pobjednik se traži među najboljima… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cijena konzumacije ove će godine biti malo viša, 30 kuna za ugostiteljsku ponudu, 25 za kotlovinu, dok su slastice pet kuna. Ako je nekome gužva na samom Gastru prevelika, uvijek može otići u neki od goričkih restorana koji su dio manifestacije… Na kojoj će, kao i uvijek, najveća strka biti oko kotlovine.

– Prijavilo se 38 ekipa u natjecanje u pripremi kotlovine, ali uključujući i sve ostale, tu je 50 ekipa. Kad smo shvatili da ekipa za kotlovinu ima jako puno, morali smo ponudu učiniti raznolikijom. Evo, naši vatrogasci uz kotlovinu rade i neko jelo koje nije u kategoriji natjecanja. Prijavile su se i brojne druge udruge, a oni koji nisu u programu natjecanja za kotlovinu, u programu su druženja i kuhanja – govori Milada Mesarić, dodajući kako će najteži posao imati…

– Žiri! Jako je puno 38 ekipa u konkurenciji, gospon Špiček imat će i mladog asistenta, kuhara Antu, s kojim će zajedno raditi. Sva sreća da okus nije jedini kriterij, puno je tu još elemenata koji moraju biti zadovoljeni, među kojima je i uređenje štanda. Dva profesionalna kuhara dobit će malo manje profesionalne asistente, bez kojih bi bilo nemoguće obići sve ekipe, sve to kušati, porazgovarati… Zahtjevan je to posao.

Na Gastru će sudjelovati i srednjoškolci, humanitarne udruge, vatrogasci… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program će i ovoga puta voditi Davor Dretar Drele i Ana Katulić, kao uvertira će poslužiti Festival craft piva u kafiću Two Cellos u subotu, a i jedan dio nedjeljne manifestacije imat će i svoj naziv.

– Da, imat ćemo prvi gospodarski sajam Velike Gorice, budući da je uključen velik broj OPG-ova i raznih poduzeća. Imamo čak i ljude iz Zagreba, koji žele predstaviti svoju ponudu, pa medare, suvenire… Ima tu svega, i baš zato smo odlučili odvojiti ovaj dio Gastra – objasnio je Vladimir Birek, dok je Milada Mesarić istaknula suradnju s goričkom djecom:

– Svake godine surađujemo sa Srednjom strukovnom školu, jer tako dobra škola te vrste u turističkoj zemlji nešto je čime se moramo ponositi. Gastro je prilika da i učenici pokažu svoj rad. Bit će prisutni sa svojim štandom, svojim projektom “Jela naših baka”, a bit će i u natjecanju za kotlovinu. Želimo prenijeti i to znanje pripreme tradicionalnih jela na naše mlade, koji će sutra raditi u turističkom sustavu i priču o turopoljskoj kotlovini pronositi i u neke druge krajeve.

U sve to idealno će se uklopiti i tamburaši, da i zvučna kulisa bude potpuna, a bit će prostora i za humanost.

– Kroz pripremu Gastra cijelo vrijeme smo se vodili željom da osiguramo što raznovrsniju ponudu. Pri tome smo dali mogućnost udrugama da izraze svoje programe, da pomognu ljudima kojima pomoć treba. Bit će i takvih štandova, neke će raditi humanitarne programe, a to će biti jasno naznačeno. Uglavnom, najvažnije je da nitko neće ostati gladan – zaključila je Milada.

I, za kraj najave, još nekoliko zahvala.

– Zahvalio bih svim sponzorima, svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi na ovom nivou. Naravno da posebni pozdrav ide naših gostima s Korčule i Lastova, koji će pripremati morske specijalitete. Na tom štandu je uglavnom i najveća gužva, nemam svakodnevno priliku kušati takva jela, ljudi su toga željni, a oni to pripremaju vrhunski. I isplati se probati – kazao je Vladimir Birek.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno