Poveži se s nama

Kultura

15. Međunarodni festival folklora

Objavljeno

Tradicionalni Međunarodni festival folklora u organizaciji Folklornog ansambla Turopolje održan je od 02. do 04. srpnja 2015., počev od revijalne večeri dječjeg folklora i druženja grupa u Parku dr.Franje Tuđmana (četvrtak) i šetnice Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu – ”Zagrebu pjesmom i plesom za dušu”(petak). U petak (03.07.) je u dvorani Gorica bilo svečano otvorenje festivala uz nastup domaćina FA Turopolja i stranih grupa. Službeni nastup folklornih grupa (natjecanje) i podjela priznanja bila je je u istoj dvorani u subotu, 04.srpnja. Uvodni, slobodni, dio pripao je organizatoru FA Turopolju, a onda je pred posve ispunjenim gledalištem redom slijedilo osam izvođača: Plesni ansambl ”Horo” (Bozhurishte, Bugarska), KUD Gradina (Polača, Zadar), Folklorna grupa ”Pynimelis” (Pynimelis, Litva), Folklorni ansambl ”Biseri” (Darmstadt, Njemačka), KUD ”Toše Miloševski” (Resan, Republika Makedonija), Folklorno društvo ”Kurpianka” (Kadzidl, Poljska), Češka Obec – Velika folklorna skupina ”Srdečko” (nacionalna manjina, Bjelovar) i Multikulturalna zajednica Novog Zelanda (Folklorni ansambl ”Kralj Tomislav”, Te roopu Tarara o Aotearoa, Vokalni sastav ”Klapa Samoana”). Stručno povjerenstvo ocjenjivalo je koreografiju, scenski dojam, kostimografiju, izvornost, glazbenu, vokalnu i tehničku izvedbu. Tako veliki broj kategorija uvijek za posljedicu ima činjenicu da niti jedna grupa ne ostane bez određene nagrade. Kroz program je vodila Ana Mirenić.

Interkontinentalna dimenzija

Petnaest godina jedne manifestacije je dovoljno dug vremenski period da bi se njena osnovna orijentacija mogla definirati i prema tome ocjenjivati realizaciju postavljenih ciljeva. Ako ostavimo stručnjacima da ocjenjuju folklornu baštinu, glazbeno naslijeđe i kostimografiju, onda si možemo dopustiti slobodu da nešto kažemo o koncepciji Međunarodnog festivala folklora. Folklorni ansambl Turopolje odnosno njegova voditeljica Zlata Cundeković godinama uspjevaju održati visoki nivo Festivala kojeg obogate interkontinentalnom dimenzijom. Oni koji redovito prate ovu manifestaciju prisjetit će se gostovanja, primjerice, grupa iz Indonezije, Kostarike, Afrike, … Ovogodišnji Festival predstavio je brojnu grupu s Novog Zelanda i tako ostao dosljedan u prikazivanju egzotičnih kostima i ljudi koji vjerno, tisućama kilometara daleko od svoje domovine, pokazuju svoje povijesne običaje i tako ih čuvaju od zaborava. Koncepciju Festivala moguće je promatrati i iz kuta (ne)uniformnosti te istaći kako ona (koncepcija) uvijek uvažava šarolikost stilova i to je dodatna vrijednost za priznanje onima koji rade Međunarodni festival folklora.

Ples na štulama

Na ovogodišnjem festivalu sjajno su se predstavili folkloraši iz Litve, a njihov ples na štulama prije bi se možda mogao ubrojiti u davno zaboravljenu sportsku disciplinu, nego u plesnu aktivnost sa štulama kao rekvizitom. Fascinirajuće djeluje prizor u kojem osam mladića bez vidljivog napora balansira na visokim štulama i crta plesne figure, čak i u situaciji kada ih u tome pokušavaju flertovanjem zasmetati djevojke. Kada su odbacili štule momci su ipak popustili pred naletom cura, koje su ih zajašile i doslovce strpale pod haljine. Kompletna predstava litavskog Pynimelisa može se ocijeniti najvišom ocjenom i zato je razumljiva odluka ocjenjivačkog suda, prema riječima Snježane Špehar, da ga se proglasi apsolutnim pobjednikom festivala.

Kada bi se dodjeljivala nagrada za najtemperamentniji nastup onda bi ona na ovom festivalu skoro uvijek bila rezervirana za folkloraše iz  Makedonije. Tako je i ovoga puta KUD ”Toše Miloševski” u ritmu dva bubnja, dvije harmonike i klavijatura potvrdio makedonski ”tempo furioso” i izazvao standing ovation prezadovoljnog gledališta. Harmoničnost makedonskih folkloraša podcrtava optimalna postava od deset djevojaka i isto toliko plesača, a koreografijom su dočarali kako su se nekad mladi upoznavali i jedni drugima obećavali.

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Festival folklora 2015″]

Nastavi čitati
Reklama

Kultura

Počinje koncertni ciklus Beethoven u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

“Beethoven u Velikoj Gorici” naziv je koncertnog ciklusa kojeg je osmislio velikogorički pijanist Krešimir Starčević. U suradnji sa svojim kolegama glazbenicima, on će na tri koncerta tijekom ove sezone u dvorani Galženica odati počast velikom njemačkom skladatelju Ludwigu van Beethovenu, povodom 250. obljetnice skladateljevog rođenja.

Ciklus organizira Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, a prvi koncert pod nazivom “Klavir & gudači” je u četvrtak, 24. rujna u 20 sati. Na njemu će glazbenici predstaviti skladbe iz tri razdoblja Beethovenovog stvaralašta – ranog, srednjeg te kasnog. Starčeviću će se za klavirom pridružiti višestruko nagrađivani suradnici – violinist Marco Graziani i mlada violončelistica Lucija Pejković.

Cijena ulaznice je 10 kuna.

Nastavi čitati

Kultura

Stjepan Zlodi iz Šiljakovine jedan je od pobjednika književnog natječaja “Turopoljska poculica”

Na natječaj je pristiglo 25 radova iz cijele Hrvatske.

Objavljeno

on

“I oprosti nam duge naše” autora Stjepana Zlodija iz Šiljakovine  pisan kajkavskim jezikom te “Ručnik” Jagode Prebeg iz Rijeke pisan hrvatskim standardnim jezikom, pobjednici su 11. Matičinog književnog natječaja 2019. ‘Turopoljska poculica‘, za proznu formu ‘kratka priča’.

Na natječaj je pristiglo 25 radova iz cijele Hrvatske. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Bernardina Petrović, predsjednica i članovi: Đurđa Parać, prof. i Božidar Prosenjak, prof. odabralo je po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom hrvatskom jeziku te izabralo još četiri rada (dva na kajkavskom i dva na standardu) koji su ušli u uži izbor.

-Iskrene čestitke autorima odabranih radova, a ostalim autorima želim sretan ishod u našem narednom Natječaju. Hvala svim natjecateljima na sudjelovanju u natječaju”, kazao je Stjepan Rendulić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

 

 

Nastavi čitati

Kultura

Raspisan 12. Matičin književni natječaj za kratku priču

U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom.

Objavljeno

on

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za izbor kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca.

– U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom. Kratka priča može sadržavati najviše četiri kartice teksta – poručili su organizatori.

Potrebno je poslati tri istovjetna primjerka i na svakom naznačiti zaporku. Uz rad treba priložiti podatke koji sadrže: ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-adresu i zaporku kojom je označen.

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku. Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni u srijedu, 31. ožujka 2021. godine u 19 sati u prikladnom prostoru u Velikoj Gorici te objavljeni u časopisu Luč i lokalnim glasilima.

Radovi se dostavljaju poštom Matica hrvatska, Ogranak Velika Gorica, Antuna Grahovara 10, 10408 Velika Mlaka (s naznakom za Matičin književni natječaj) ili mailom natjecaj.matica.gorica@gmail.com.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno