Poveži se s nama

HOTNEWS

149. Matičin četvrtak predstavit će Sonju Smolec

Objavljeno

Pred nama je 149. izdanje Matičinog četvrtka, a bit će posvećen pjesnikinji Sonji Smolec. Prilika je to da upoznate njen rad i postignuća.

Foto: fb Sonja Smolec

Sonja Smolec osim poezije piše i objavljuje priče, te romane za djecu i mlade. Do sada je objavila 6 knjiga za djecu, od toga su dvije prevedene i objavljene na engleskom i njemačkom jeziku. Na hrvatskom jeziku objavila je dvije zbirke poezije, „Kad zadrhte trave“ i „Korijeni“ koja je na anonimnom natječaju Webstilusa proglašena najljepšom zbirkom poezije za 2014. godinu, te je i objavljena u njihovoj nakladi.

Sonja je članica Društva književnika za djecu i mlade, godine 2005. i 2006. bila je urednica časopisa „Spark“, istoimene Udruge iz Velike Gorice, a uvrštena je i u Leksikon književnika grada Velika Gorica.
Poezija i proza prevedeni su joj na engleski, španjolski, njemački, makedonski, nizozemski (Dutch) i albanski jezik.

Dobitnica je prestižne međunarodne nagrade za najbolju kratku priču, do 100 riječi, napisanu na engleskom jeziku, na natječaju Museo de la Palabra, Quero, Španjoska, koji podupire fundacija Cesar Egido Serano, kojom prilikom je, osim novčane nagrade i Plakete, dobila i plaćeni put za osmodnevni boravak u Španjolskoj te audijenciju kod princeze Leticije, sadašnje Španjolske kraljice.

Matičin četvrtak očekuje nas sutra od 19 sati u Muzeju Turopolja. Sudjelovat će sama pjesnikinja Sonja Smolec, a moderator večeri bit će Božidar Prosenjak. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se ansambl Zlatne godine.

HOTNEWS

Kupio automobil pa otkrio da je “skinuta” kilometraža, slučaj završio na policiji

Dodatnim tehničkim pregledom utvrđeno je da je automobil prošao 292 tisuće kilometara, a ne 180 tisuća…

Objavljeno

on

Tijekom ovog tjedna gorička policija provela je više kriminalističkih istraživanja, a među kojima sve svakako izdvaja krim istraživanje nad 34-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Pitomače.

Naime, dotični je preko društvene mreže Facebook oglasio da prodaje Smarta koji je naveo da je vozilo prešlo oko 180 tisuća kilometara što je bilo i evidentirano na kilometar satu. Velikogoričanin je to vozilo kupio i u potpunosti isplatio. No, novi kupac procijenio je da vozilo ipak možda i nije u takvom stanju kakvim je bilo opisano, odnosno da je prošlo više kilometara. Potom je svoj “novi” auto odvezao na dodatan pregled na kojem je utvrđeno da je vozilo prošlo 292 tisuće kilometara.

– Utvrđeno je da je osumnjičeni lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu Velikogoričana te ga je tom prilikom prevario. Naš sugrađanin kontaktirao je prodavatelja u nadi da će postići dogovor oko povrata vozila/novaca, na što isti nije htio pristati te je tako i došlo do prijave  samog događaja policiji – govori nam gorički inspektor Nikica Ljubanović te naglasio kako je protiv počinitelja podnesena kaznena prijava.

Inspektor Ljubanović uputio je apel građanima.

– Ako ne kupujete vozilo od osobe kojoj vjerujete ili osobe od povjerenja, obavezno pregledajte vozilo u stanicama za tehnički pregled i provjerite stanje kilometraže. Svaka stanica za tehnički pregled može vam dati podatak koliko je vozilo imalo kilometara prije zadnjeg tehničkog pregleda – zaključio je Ljubanović.

Nastavi čitati

HOTNEWS

AČKAR Civiliziranost svake zajednice najvjerodostojnije se iskazuje odnosom prema osobama s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 1993. godine s ciljem veće uključenosti osoba u širu društvenu zajednicu te poboljšanja kvalitete njihova svakodnevnog života…

Objavljeno

on

Gradonačelnik Krešimir Ačkar jučer se u Gradskoj upravi sastao s Povjerenstvom za osobe s invaliditetom te se upoznao s trenutnom problematikom vezanom za više od osam tisuća naših sugrađana.

– Zahvalio bi se svima na konstruktivnoj raspravi i vjerujem da je gradonačelnik dobio uvid u trenutnu situaciju i položaj vezan uz osobe s invaliditetom u našem gradu. Postavili smo pitanja vezana uz postavljanje zvučnih signalizatora, uz problematiku pristupanja goričkoj Policijskoj postaji, o aktualnoj situaciji sa zgradom goričkog Centra za odgoj i obrazovanje, rada savjetovališta, rješavanje prostora Udruge Suncokret – istaknuo je Darko Matić, predsjednik gradskog Povjerenstva za osobe s invaliditetom.

– Mi smo u proteklih 13 godina redovito organizirali, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom kojeg obilježavamo 3.prosinca., tjedan pod nazivom “Volim život”. Na žalost, prošle smo godine morali odustati zbog pandemije Covid-19.  Ove smo godine smogli snage da u kontroliranim uvjetima, gradonačelnik upriliči primanje za naše članove Povjerenstva i da na taj način obilježimo ovaj važan dan za osobe s invaliditetom s ciljem što boljeg i kvalitetnijeg uključivanja u širu društvenu zajednicu – dodao je Matić.

– Civiliziranost svake zajednice, pa tako i jednog grada, najvjerodostojnije se iskazuje odnosom prema osobama s invaliditetom. U Velikoj Gorici više od 6 tisuća naših sugrađana živi s nekim oblikom invaliditeta. Na svima nama je stoga da ovaj grad činimo gradom jednakih mogućnosti za sve – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Inače, Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 1993. godine s ciljem veće uključenosti osoba u širu društvenu zajednicu te poboljšanja kvalitete njihova svakodnevnog života.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Učenici i srednjoškolci priključite se besplatnoj radionici 3D modeliranja

Za radionice su nužne prijave na turopoljskitehnicari@gmail.com…

Objavljeno

on

Udruga za tehničku kulturu Turopoljski Tehničari pozivaju sve zainteresirane učenike od 5.do 8. razreda i srednjoškolce da se priključe još jednoj besplatnoj radionici 3D modeliranja.

– Radionica traje dva dana jer se prvi dan upoznajemo sa samim programom u kojem će se raditi 3D modeliranje, a modelirat će se neki jednostavni predmeti koji će se potom idući dan 3d printati, a djeca će svoje radove moći ponjeti sa sobom. U početnoj se radionici rade neke osnovne stvari dok se u naprednoj rade malo kompleksnije stvari. A ukoliko bude vremena, ali i o zainteresiranosti planira se još i izrada svjetlećih privjesaka – istaknula je Emina Gudelj iz TurTeh-a.

Ovaj vikend, 4. i 5.prosinca održat će se radionica za početnike, dok će se idući vikend 11. i 12.prosinca moći pridružiti oni koji već nešto znaju. Obje radionice traju dva sata, od 13 do 15 sati. Prostorije TurTeh-a nalaze se na adresi Cvjetno naselje 18/A.

Za radionicu je nužna prijava na turopoljskitehnicari@gmail.com s obzirom da je broj ograničen na 10 polaznika po radionici.

– Ukoliko bude veća zainteresiranost postoji mogućnost za još jednom dodatnom radionicom – rekla nam je Gudelj.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Po dobivanju novog prijevoznika, ZET napušta garaže u centru grada

ZET je koristio garaže za nulti kilometar…

Objavljeno

on

Kao treća točka na dnevnom redu, 4.sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica našlo se Izvješće o organizaciji javnog prijevoza na području grada, a niti ova točka nije prošla bez velike rasprave vijećnika.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar, uvodno je istaknuo kako su prilikom sagledavanja ove problematike vodili računa o nekoliko stvari.

– Stručnjaci s Prometnog fakulteta koji su radili Studiju napravili su prijedlog koji je bio najbolji mogući, a o njemu su mogli raspravljati i sami građani. Oko 95 posto ideja koje su bile predložene u sklopu javne rasprave su uvrštene u intergralnu verziju studije. Cijena karte ostala je ista, četiri kune. ZET je nudio opcije da karta bude 12 ili 15 kuna, no mi to nismo dopustili – ističe Ačkar.

Podsjetimo, po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima. Iz studije se vidi kako je povećan broj linija s 13 na 16. Više o studiji pisali smo ovdje.

– Problematika je vrlo jednostavna. ZET daje vrlo nepovoljne uvjete i svi gradovi okolo gledajući tu analizu nisu ponudili niti približno tako skupu cijenu koju nudi ZET. Ali, postoji jedno veliko ALI…naši sugrađani navikli su na ZET, mi smo naslonjeni na Zagreb i ne možemo bježati od njega. Ne možemo neke stečevine koje su građani imali već desetljećima sada ukinuti, niti to želimo, niti je to intencija. Plan je da međužupanijske linije prema Zagrebu ostanu, da zadržimo te linije, ali da pojačamo infrastrukturu. Najgore što nam se može dogoditi je da ostanemo upravo na onome na čemu smo sada – rekao je Ačkar.

– Tražimo realnu i prihvatljivu cijenu po kilometru, a koju nam ZET trenutno ne nudi te iskorištava svoj položaj. ZET uporno sve gubitke koje je doživio akumulira, ne uvodi reda kroz kontrolore, kroz mini buseve ili kombije, nego prebacuje na teret gradskog proračuna. Karta je ostala 4 kune, a subvencija se povećala dvostruko – naglasio je gradonačelnik te predložio Gradskom vijeću da se izađe u susret svakom sugrađaninu te da dok se ne nađe adekvatno rješenje za poboljšanje ovih uvjeta da je najgora opcija da ostane upravo ovako kako je.

Potom je pročelnik za promet i komunalnu infrastrukturu Dubravko Katulić izvijestio malo detaljnije o ovoj tematici. Podsjetio je kako je ugovor sa ZET-om potpisan još davne 2009.godine i to na 10 godina.

– I dalje smo u pregovorima sa ZET-om s obzirom da naš ugovor koji imamo vrijedi do kraja godine, a teško je da ćemo do tada uspjet odraditi natječaj za lokalni prijevoz tako da ćemo subvencije za siječanj i veljaču iduće godine platiti prema dosadašnjem ugovoru koji iznosi od 3,6 milijuna kuna – istaknuo je katulić.

– Kako bi se dugoročno riješio problem izrađena je Studija, a ono što je FPZ prepoznao je premalo iskorištavanje željezničkog prometa. Predviđeno je kako će te linije na godišnjoj razini imati milijun i 230 tisuća kilometara, a kolni kilometar iznosi otprilike 16 kuna prema čemu bi bio trošak svih lokalnih linja oko 20 milijuna kuna. U taj iznos ne ulaze prodane karte, one se odbijaju pa bi tako subvencija koju bi Grad, po provedbi natječaja, platio budućem prijevozniku bila znatno manja.

Vlak – Željeznička postaja Velika Gorica

– Obzirom da željeznica može prevesti puno više putnika, nego samo jedan autobus, mi smo prebacili tendenciju upravo na taj željeznički promet. S HŽ Putnički prijevoz Grad je potpisao u tu svrhu i sporazum. Za sam komunalni prijevoz prema Studiji osiguralo bi se 20 milijuna kuna, za međužupanijski prijevoz izdvojili bi maksimalno 12 milijuna kuna te onih 3,6 milijuna kuna koji su predviđeni prema ugovoru sa ZET-om na početku iduće godine – zaključio je Katulić.

Na upit vijećnika Damira Slojšeka, što je s izmještanjem ZET-ovih garaža, pročelnik Katulić mu je odgovorio…

– Kako ZET već dugi niz godina ne želi voziti lokalne linije unutar područja grada te graže služe upravo za te lokalne linije. Mi ćemo raspisati natječaj za nove linije za novi komunalni linijski prijevoz unutar Velike Gorice. On je koristio te garaže za nulti kilometar, a na kraju krajeva mogli su voziti autobuse sa Žitnjaka tada bi kolni/nulti kilometar bio puno skuplji što znači veća subvencija Grada Velika Gorica, zato je ta garaža i korištena unutar područja. Po dobivanju novog prijevoznika ZET će napustiti garaže – naglasio je Katulić.

 

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Tijekom vikenda pojačano će se kontrolirati sudionici prometa na zagrebačkim cestama

Akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“ provest će se od 3. do 6. prosinca…

Objavljeno

on

I ovaj će vikend od 3. do 6. prosinca, na području Policijske uprave zagrebačke plavci dežurati i pratiti vozače, kroz akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“.

– Akcije se provode s ciljem povećanja sigurnosti na cestama. Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – naglasili su iz PUZ-a.

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno